top of page

Arbetsmiljö i skolan - Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket


Skolan är Sveriges största arbetsplats om man ser till antalet elever och personal. Det finns många olika aspekter som är viktiga för att skolan ska fungera bra. Den här broschyren handlar om arbetsmiljön i skolan och vänder sig till dig som är elev eller elevskyddsombud.Vad är arbetsmiljö?


Arbetsmiljö är den miljö du vistas i när du går i skolan eller arbetar. Arbetsmiljön i skolan kan vara ditt klassrum och övriga lokaler. Det kan till exempel vara hur hög ljudnivån är i matsalen och hur ljust det är i klassrummet. Buller, ostädade toaletter eller dålig ventilation är exempel på fysiska risker i arbetsmiljön som kan påverka hur du mår.


Arbetsmiljön i skolan handlar också om stämningen och relationerna på skolan, det som brukar kallas för den psykosociala arbetsmiljön. Det kan vara hur samarbetet mellan personal och elever fungerar eller hur skolan hanterar konflikter. Stress, mobbning, utanförskap och bråk är exempel på psykosociala risker på en arbetsplats.

Arbetsmiljölagen gäller i skolan och på alla andra arbetsplatser

Det finns en lag om arbetsmiljö. Den gäller i skolan och på alla andra arbetsplatser runt om i Sverige. I skolan gäller arbetsmiljölagen för både elever och skolpersonal i grund- och gymnasieskolan, från och med förskoleklass. För barn på fritids gäller arbetsmiljölagen inte. Det betyder att du som elev om


fattas av arbetsmiljö lagen när du har skolundervisning men inte när du går på fritids.

arbetsmiljon-i-skolan-broschyr-adi565
.pd
Download PD • 1.07MB

bottom of page